Verlichtingsarmaturen kiezen

Lichtarchitect

Zodra u de verlichting hebt gevonden die past bij uw levensstijl en/of het imago dat u wilt creëren, zal de lichtontwerper het project met een voorstel presenteren en een budget uitwerken. Verlichting, in haar eenvoudigste vorm, is gericht op het verschaffen van verlichting – geen hulpbron van overgedragen energie. Zij bestudeert echter inrichtingen en meubelen die verlichtingseffecten kunnen produceren die eerder esthetische dan louter visuele aantrekkingskracht hebben. Verlichtingsontwerpers ook wel lichtarchitecten genoemd zijn daarom in staat, en zeer bekwaam, om het ontwerp van ruimten te begeleiden met een mengeling van vorm en functie en lichteffecten en lichtniveaus.

In de volgende paragrafen beschrijf ik enkele veel voorkomende, alledaagse verlichtingstoepassingen en geef ik een voorbeeld van de keuze van verlichtingsarmaturen die moeten worden gebruikt om die effecten te creëren. In de slaapkamer Een kookeiland is vaak een favoriete plek voor een snelle maaltijd voor het werk of een kopje thee laat op de avond. Er zijn drie belangrijke factoren die u moet overwegen bij het kiezen van een verlichtingsarmatuur voor een kookeiland: a. Verlichting – geeft licht zonder te verblinden b. Werkoppervlak – beperkt verblinding en vuilophoping c. Veiligheid – voorkomt verwondingen door overbelasting van een eiland met onnodige armaturen

De eetkamer In de eetkamer hebben we enkele standaard verlichtingstoepassingen en -opties. 1. Algemene verlichting – deze kan de stemming in een ruimte veranderen en moet daarom goed doordacht zijn. De verlichting kan worden gericht op elk aantrekkelijk element in de ruimte, met inbegrip van meubilair, planten, schilderijen of architectuur.2. Taakverlichting – dit is een verlichtingssysteem dat specifieke werkgebieden in de keuken accentueert, een muur in een egale kleur verbergt, of een koele sfeer creëert.  3. Accentverlichting – dit is een mooie term die verwijst naar lampen die de algemene verlichting accentueren. Overmatige verlichting kan verblinding veroorzaken en de algemene uitstraling van een kamer merkbaar veranderen.

4. Sfeerverlichting – verlichting die een kalme, rustgevende sfeer schept, wordt vaak gebruikt om een kleurenschema op te stellen en een ontspannen sfeer te scheppen. Sfeerverlichting” fungeert dus als een soort all-round leidraad bij de keuze. Naast deze vier categorieën zullen verlichtingsontwerpers waarschijnlijk ook verlichting ontwerpen om een gevoel van diepte, grootte, nadruk en een “reserve leven” te creëren – een opening tussen twee muren zal bijvoorbeeld meer uitnodigend worden gemaakt door strategisch verlichte fotolampen. Keukeneilanden, kasten, werkbladen schrijvers en huiseigenaren vaak benaderen keuken eiland verlichting als een top-of-mind overweging, maar in werkelijkheid, is het zelden gedacht aan als een verlichtingsoptie. Het eiland is een naar binnen gerichte muur die meestal langer is dan het breed is. Vaak wordt deze ruimte beschouwd als een functionele, maar verspilde ruimte. Voor een kleine keuken, de toevoeging van een rij van down-verlichting lichten op het onderste eiland van uw keuken kan maken een klein eiland of bar teller lijken te zweven. De lampen zelf kunnen eigentijds of industrieel zijn. Evenzo kunnen ze fungeren als een effectieve hoofdverlichting in een grote keuken, vooral voor donkere gebieden onder kasten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.